След ден на възстановяване, курсът на лирата днес пак пада

Огромни опашки се извиха отново пред обменните бюра в Турция. Курсът на лирата отбелязва резки движения и гражданите се чудят дали да продават местните пари, или да вярват на властите.

Турската лира повиши курса си спрямо долара

В понеделник имаше значително повишение на стойността на лирата. То беше предизвикано от обявения нов план на правителството за борба с инфлацията. Днес обаче курсът отново пада, което носи допълнително объркване.

Директори на частни банки се присъединиха към призива на управляващите хората да не теглят влоговете си, за да купуват долари и евро. Президентът Реджеп Ердоган настоя, че планът му за възстановяване е добър и хората трябва да го следват.

Опашки за хляб в Турция заради икономическата криза

„Отсега нататък нито един наш гражданин няма да усети нужда да смени влоговете си в лири в такива в чужда валута. След като намалихме лихвения процент, ще видите как в рамките на няколко месеца инфлацията ще започне да пада”, смята Ердоган.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Георги Генов