Вулканичната активност на Кумбре Виеха започна на 19 септември

Малко над три месеца трябваха на вулкана Кумбре Виеха, за да заспи отново. Днес бе обявено официално, че изригването на испанския канарски остров Палма, причинило съществени щети, е приключило, предаде Франс прес. "Днес научната комисия може да заяви - изригването свърши", заяви на пресконференция Хулио Перес, директор на аварийния план за действия при събития, свързани с вулканична дейност.

"Няма лава, няма значителни изхвърляния на газ, няма значителни сеизмични трусове", изброи той и припомни, че това изригване, започнало на 19 септември, продължи "85 дни и 18 часа".

Вулканът на Ла Палма нанесе щети за близо 700 млн. евро (ВИДЕО)

Бяха необходими 10 последователни дни без видима вулканична активност - срок, изискван от учените - за да може да се твърди, че случаят е приключил. През последните три месеца неведнъж имаше предчувствия за спиране на изригването, но след няколко дни то се подновяваше, внасяйки смут в живота на острова.

Рекордно дълго изригване на вулкана Кумбре Виеха в Испания

Кумбре Виеха вече отново е в летаргия - потоците от лава са почернели, втвърдени, сбръчкани и слой от черен пясък - всъщност пепел, покрива местността като с воал.
Ще са нужни години, дори десетилетие, за да се разчисти, изравни и възстанови този обезобразен терен, смятат специалисти.

Експертите вече предупредиха, че известно време зоната ще остане опасна, защото продължават емисиите на токсични газове, а и лавата няма да изстине веднага. Без да се забравя рискът от свличания на почвата.

Жителите на Ла Палма останаха затворени в домовете си заради токсични газове

Също като останалите 6 острова от Канарския архипелаг в Атлантическия океан, близо до северозападните брегове на Африка, Палма е от вулканичен произход и в историята му има немалко подобни явления.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Илиян Ушеров
Източник: БТА