Това обяви директорът на Асоциация „Анимус"

Ръст на жестокостта на домашното насилие през изминалата година. В 13 района на страната няма кризисни центрове за жени, пострадали от насилие. Това обяви в ефира на „Здравей, Бългория” директорът на Асоциация „Анимус" Надежда Стойчева.

„Убийството с камъни се е извършвало преди Христа. Това са примитивни начини, чрез които са били убивани жените. Мерките у нас са недостатъчни и насилниците се чувстват безнаказани", коментира тя относно поредното жестоко убийство на жена, което стана преди дни в Тервел.

Жена беше пребита до смърт в Тервел, издирват извършителя (СНИМКА)

Според адвокат Марин Марковски причините за жестокостта са стандартът на живот, липса на образование, пандемията, която влияе психически на хората, религиозно възпитание. „Законът за домашното насилие е добър. Такъв има само в Австрия, Германия и България. Институциите, които се докосват до домашното насилие обаче трябва да бъдат обучени да разпознават рисковете, за да се предприемат мерки навреме", каза още той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Намериха убита жена в Казанлък (СНИМКА)

Задържаха мъжа, обвинен от бившата си жена в брутално домашно насилие

Жертва на насилие с брутален разказ за преживяното (ВИДЕО)

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 

Редактор: Габриела Винарова