Той е построен преди 15 години, но до ден днешен не работи

Съмнителна безстопанственост при харченето на обществени средства за милиони. Става дума за пловдивския инсинератор за изгаряне на болнични отпадъци. Той е построен преди 15 години, но до ден днешен не работи.

СЛЕД РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Как беше разбита схемата с фалшиви COVID сертификати в Банско

През 2007 г. правителството на Швейцария дарява и доставя техническото оборудване на стойност 7 милиона лева. Община Пловдив пък дава 9 милиона за изграждането на инсенератора, като част от тях получава от държавния бюджет. Така, преди повече от 10 години, чисто новата сграда е построена, а дареното от Швейцария оборудване е складирано вътре неразопаковано. И изведнъж всичко спира до тук. 

Според юриста от Граждански контрол на Сдружение „Аз обичам Пловдив“ - Атанас Бояджиев, инсинераторът не се пуска в експлоатация не заради безхаберие на общинарите, а заради частни бизнес интереси.

„Той ни струва 17 млн. лв. В сградата няма електрозахранване. Зданието се руши. В Общинския съвет в Пловдив има група съветници, които имат личен интерес този инсинератор никога да не заработи. Техният бизнес е свързан основно с преработка и имат завод за отпадъци. Имат сключени договори с болници, с техни фирми, които превозват медицинския боклук. Но вместо да се изгаря в инсинератора, се вози незнайно къде”, твърди Бояджиев.

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Незрящ по документи кара такси

Същевременно общината регистрира фирма „Инсинератор Пловдив“ ЕООД със 100% общинско участие и прехвърля в нея сградата и оборудването на инсинератора. Така, съгласно закона, Общинският съвет се превръща в принципал на тази фирма и назначава за шеф Дончо Кацарев. 

„Той е на поста, за да не заработи никога това предприятие”, категоричен е Атанас Бояджиев.

Това според него се потвърждава от факта, че като директор за четири години Кацарев така и не обявява и респективно не провежда обществена поръчка за избор на банка, която да финансира окончателното завършване и пускане в експлоатация на инсинератора. Макар че Общинският съвет го е упълномощил да потърси именно такова финансиране. Кацарев твърди, че е ходил на няколко срещи в различни банки да договаря кредит. Според представителите на Граждански контрол обаче това е измислица, защото според Закона за обществените поръчки той няма право да се среща и договаря с една или друга банка, а трябва да обяви и проведе обществена поръчка.

Така Кацарев от четири години е директор на неработещия инсинератор, за което получава заплата от 1 200 лева месечно. Същевременно прави впечатление, че Общинският съвет на Пловдив е отпускал по 40 000 - 50 000 лева годишно за издръжка на инсинератора, който не функционира, стои заключен, а в него на работа се води един единствен човек – директорът.

В хода на разследването на NOVA се оказа, че освен, че е получавал 1 200 лева заплата,  Кацарев е сключвал договори за външни услуги. Един от тях е със собствената му майка. Според него инсинераторът е взел под наем нейния спортен автомобил с мощност 300 конски сили, който директорът да ползва като служебна кола. За целта той си е отпускал по 2 500 лева годишно за гориво.

Пак с договор за външни услуги Кацарев е плащал по 11 000 лева годишно на счетоводна фирма, която да води счетоводството на неработещия инсинератор с единствен служител – той. Направихме справка и установихме, че същата фирма води счетоводството на неговата лична частна фирма, занимаваща се с продажба на цигари и алкохол.

Същото е положението и с наетия от неработещия инсинератор адвокат, който е адвокат и на частната фирма на Кацарев.

С тези и други странни договори под надслов „външни услуги“ и „суровини и материали“, с подписа на директора Кацарев, неработещият инсинератор регистрира разходи от 20 000 лева за 2018 г., 23 000 - за 2019-а и 44 000 за 2020 г.

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Лекари ли стоят зад фалшивите сертификати в Пампорово

Екипът на NOVA потърси Дончо Кацарев. Естествено, не го открихме в инсинератора, на който е управител и директор. Затова пък го намерихме в офиса на частната му фирма за алкохол и цигари, където всъщност работи всеки ден. Между другото сравнихме отчета на частната му фирма с над 700 000 лева оборот и 7 души персонал, с отчета на инсинератора. Оказа се, че разходите на частната му фирма за „суровини материали и външни услуги“ са два пъти по-малки от тези на неработещия инсинератор с един служител. Пред екипа ни Дончо Кацарев заяви, че са му правили проверки, които не установили нарушения.

Потърсихме кмета на Пловдив – Здравко Димитров.

„Аз съм си поставил за цел да заработи инсинераторът, а щом директорът е направил нарушения в закона, ще си понесе последствията. Това мога да кажа. Аз не прикривам нищо. Документите за концесия са готови. Има интерес. Идваха фирми от Австрия, български фирми, така че не ми е безразлично”, заяви Димитров пред NOVA.

Заместник-кметът по екологията пък добави, че оборудването за 7 милиона, дарено от Швейцария преди 15 години, вече е остаряло откъм екологични норми и ще трябва да бъде закупено ново, за да може инсинераторът да бъде пуснат в експлоатация.

Повече вижте във видеото

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.