Пасечник призова „всички мъже, способни да носят оръжие, да излязат и да защитят земята си“

Лидерът на отцепилата се от Украйна Луганска народна република Леонид Пасечник призова жителите ѝ в най-кратки срокове да се евакуират в Русия.

„С цел недопускане на жертви сред мирното население призовавам жителите на републиката, които нямат повиквателна за мобилизация и не са ангажирани в животоосигуряващи социални и граждански инфраструктури, в най-кратки срокове да заминат за територията на Руската федерация“, заяви той.

В Донецката народна република наредиха спешна евакуация

Лидерът на ЛНР съобщи, че Русия има готовност на настани на своя територия жителите на републиката.

Пасечник призова „всички мъже, способни да носят оръжие, да излязат и да защитят земята си“.

По-рано днес ЛНР съобщи, че украинските сили за сигурност обстрелват републиката с тежки оръжия, припомня БГНЕС.

Украинските сили за сигурност обстрелват с минохвъргачки населените места Золотое-5 и Обозное, съобщи пред репортери представителството на Луганската народна република в Съвместния център за контрол и координация на режима на прекратяване на огъня.

"Въоръжените формирования на Украйна грубо нарушиха режима на прекратяване на огъня, включително с използването на тежки оръжия", заяви офицер от представителството на ЛНР в Центъра.

Путин: Ситуацията в Донбас ескалира

По думите му украинските сили за сигурност са стреляли със 120- и 82-милиметрови минохвъргачки по контролираните от ЛНР селища Золотоее-5 и Обозное.

И лидерът на Донецката народна република (ДНР) Денис Пушилин разпореди масова евакуация на населението към Русия поради опасността от военни действия от страна на Украйна.

Той заяви, че Зеленски планира да нареди настъпление в Донбас в близко бъдеще. Ръководителят на ДНР заяви, че е постигнал споразумение с руското ръководство за настаняване на граждани на републиката в Ростовска област.

Владимир Путин обяви днес, че ситуацията в Донбас ескалира.

Лавров: Русия има информация, че в Донбас се изпращат наемници от Косово, Албания и БиХ

Той призова Киев да седне на масата за преговори с лидерите на самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР и да договори необходимите мерки за разрешаване на конфликта, „и колкото по-скоро, толкова по-добре“.

"В Украйна правата на човека се нарушават масово и системно, а дискриминацията срещу рускоезичното население е залегнала в закона", заяви още той.

Путин също така подчерта, че Киев не изпълнява споразуменията по всички ключови въпроси от Минските споразумения.

Като един от трите гаранта на Минските споразумения за мир в Украйна от 2015 г., Русия призовава Киев да изпълни договорените мерки в мирния план, включително измененията в конституцията на страната, които да предоставят широка автономия на отцепническите региони в Донбас.

Путин информира също, че на пропускателните пунктове на РФ и ДНР са създадени условия за бързо протичане на евакуация на гражданите на републиката. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: