Това обяви премиерът на страната Борис Джонсън

Великобритания ще предостави допълнителна военна подкрепа за Украйна, включително смъртоносни отбранителни оръжия, заяви днес премиерът Борис Джонсън, предаде Ройтерс.

„В светлината на все по-заплашителното поведение от страна на Русия и в съответствие с предишната ни подкрепа, Обединеното кралство скоро ще предостави допълнителен пакет от военна помощ за Украйна. Това ще включва смъртоносна помощ под формата на отбранителни оръжия и несмъртоносна помощ", заяви Джонсън пред парламента.

Москва обеща „силен и болезнен” отговор на американските санкции

Британският премиер отрече, че неговата Консервативна партия е взела дарения от руски олигарси, като заяви, че всички, които финансират управляващата партия, са регистрирани във Великобритания.

Консервативната партия е получила средства от някои дарители, които са спечелили голяма част от богатството си в Русия, сочат данни, регистрирани от Избирателната комисия.

Запитан дали ще се ангажира да се откаже от дарения от руски олигарси, Джонсън заяви пред парламента: „Мисля, че е много важно да се разбере, че ние не събираме пари от руски олигарси. Ние събираме пари от хора, които са регистрирани да гласуват в регистъра на Обединеното кралство”.

Борис Джонсън допълни, че британският медиен регулатор е бил помолен да преразгледа лиценза за излъчване на руския новинарски канал Ар Ти (RT), след като Москва призна за независими държави сепаратистките региони в Украйна и нареди разполагането на свои войски там. Искане с такова съдържание е отправила министърката на културата Надин Дорис.  От своя страна от Ар Ти казаха, че с това искане британските министри подкопават независимостта на медийния регулатор.

Байдън: Ако Русия продължи, ще наложим още санкции (ВИДЕО)

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова пък предупреди, че Русия ще предприеме ответни мерки, ако Великобритания реализира заплахите си по отношение на руски медии, съобщи ТАСС.

Междувременно Томас Мейн, експерт по корупция и сътрудник в мозъчния тръст „Чатъм хаус“, заяви, че статутът на Великобритания като център за руски пари, за които не се задават въпроси, е основен проблем, съобщи Асошиейтед прес. „Поне от 20 години ние приемаме руски пари", каза той. „Позволяваме на хора с много съмнителни източници на богатство да получават инвеститорски визи във Великобритания, да купуват имоти, да листват компаниите си на Лондонската фондова борса, много повече, отколкото на американските фондови борси. И създадохме ситуация, в която сега се чудим дали това е било добра идея“, подчерта Мейн.

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА РУСИЯ - УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА