„Изправени сме пред най-голямата заплаха за европейската сигурност от поколения”, посочи още той

Залозите в днешната криза са големи, има истинска опасност от конфликт, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред участниците в събитие, посветено на бъдещето на Алианса.

Изправени сме пред най-голямата заплаха за европейската сигурност от поколения, посочи той по повод на кризата с Украйна. Русия изправя Украйна пред непосредствена заплаха, отбеляза Столтенберг.

Кризата с Украйна: Европейският съвет се събира на извънредно заседание

По думите му Москва поставя под въпрос правилата за съвместна отбрана на страните от Алианса. Това не засяга само членството на Украйна в НАТО, но и свободата на избор за присъединяване към пакта на Финландия и Швеция, посочи той.

Светът се насочва към стратегическо съперничество, авторитарните сили искат да променят световния ред, да властва правото на силния. Големите сили се стремят да диктуват на останалите с ултиматуми какво да правят, обобщи Столтенберг.

Москва обеща „силен и болезнен” отговор на американските санкции

Той изрази готовността на Алианса да подкрепи Украйна политически, практически и финансово. Правото на самозащита е част от Хартата на ООН, отбеляза генералният секретар по повод оказваната подкрепа от съюзниците за Киев пред заплахата от Русия. 

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА РУСИЯ - УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.