Мерките, свързани с градския транспорт, магазините, носенето на маски и преминаването на границата, ще останат в сила до 31 март

Хърватският щаб за борба с COVID-19 прие днес шест нови решения за разхлабване на анти COVID мерките, засягащи събирането на хора на открито и закрито, както и отмяна на задължителното тестване и представяне на COVID сертификат при посещение на административни служби, съобщи хърватският вицепремиер и вътрешен министър Давор Божинович, цитиран от Хина.

Мерките, свързани с градския транспорт, магазините, носенето на маски и преминаването на границата, ще останат в сила до 31 март, каза пред репортери Божинович след правителствено заседание.

Мерките, отнасящи се до събиранията, се разхлабват и от първи март ще могат да се събират до 100 души на открито, като досега ограничението бе до 50 души, а разрешеният брой на хора на закрито се увеличава от 25 на 50.

Земетресение в Хърватия

Освен това няма да се изисква разрешение за организирането на такива събирания от местните органи за борба с коронавируса.

Няма да има ограничения за броя на зрителите на спортни събития на открито, а на закрито ограничението е запълненост до 50 процента от капацитета, докато досега беше 25 на сто.

От утре няма да е нужно да се представят COVID сертификати, за да се влезе в сгради на административни служби, като се има предвид равнището на имунитет на населението и сравнително краткото време, което клиентите прекарват в тези служби, каза Божинович.

Той посочи, че COVID сертификати ще се изискват при влизане в здравни и социални институции, но няма да се изискват при влизане в пощата. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА