Това показват нови сателитни снимки

В 17-ия ден от войната в Украйна руските сили се прегрупираха на северозапад от Киев и се приближиха към столицата, като продължават артилерийския обстрел. Планираните за днес хуманитарни коридори се провалиха.

По-голямата част от руските сили се намират на 25 километра от центъра на града, по данни на британското разузнаване. Украинските власти се опасяват, че руснаците може да се готвят за мащабно нападение в опит да бъде превзета голямата цел – украинската столица. Продължава обсадата на ключови украински градове, като обстановката в много от тях става все по-отчайваща. Харков, Мариупол, Николаев и Суми понасят тежки удари, в условията на минусови температури, без ток и отопление, на места и без вода и с привършващи запаси от храна.

Стотици излязоха по улиците на югоизточния град Мелитопол, за да протестират срещу отвличането на кмета му от руски войници. Президентът Зеленски обвини руснаците, че "преминават към нов етап на терор".

„Вчера нашествениците заловиха кмета на Мелитопол Иван Фьодоров. Жителите на града настояват за освобождаването му. Благодарен съм на всеки от тях за тази съпротива. Нашествениците трябва да видят, че са чужди на нашата земя, на Украйна и никога няма да бъдат приети”, каза Зеленски.

Руските атаки продължават и на места, където е била договорена евакуация на цивилни, включително от Мариупол, Суми и населени райони около Киев. А президентът Зеленски заяви, че Русия изпраща нови сили в Украйна, заради претърпените от нея тежки загуби.

„Загубите на руските войски са огромни. Със сигурност може да се каже, че това е най-големият удар за руската армия от десетилетия. Никога не са губили повече от това за такъв период от време. От началото на инвазията 31 батальонни тактически групи на противника загубиха своята боеспособност. Руски военни са пленявани не само един по един, а на групи”, каза украинският президент.

Атаките на руските сили в Украйна продължават

Междувременно, Джо Байдън отхвърли призивите за активно американско военно присъствие в Украйна и предупреди, че ако Съединените щати се намесят пряко, това ще означава Трета световна война.

„Няма да водим война срещу Русия в Украйна. Пряката конфронтация между НАТО и Русия е Трета световна война! Нещо, което трябва да предотвратим. Вече знаем, че войната на Путин срещу Украйна никога няма да бъде победа”, заяви той. И подчерта отново, че Съединените щати ще защитават всяка педя територия на НАТО.

Гари Каспаров за Путин: Диктаторите никога не спират, докато не бъдат спрени

Опашките по бензиностанциите продължават. Все по-трудна става и връзката чрез мобилните оператори. 

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.