Ще се определи редът за съвместно обучение на студенти от два и повече университета

НС прие промени в Закона за висшето образование. Едната промяна в законопроекта урежда условията и реда за осъществяването на съвместно обучение на студенти от две и повече български висши училища.

Втората група промени е свързана с възможността за подготовка на докторанти в рамките на научно-изследователските проекти, което е широко разпространена практика по света.

В законопроекта са включени и предложения, решаващи технически проблеми, установени при прилагането на Закона за развитието на академичния състав в Република България.

Студентите ще получат помощи за високите сметки за ток в общежитията

Министърът на образованието и науката проф. Николай Денков увери, че тези промени са доста фокусирани.

"Те въвеждат в нашето законодателство практики, които се използват широко в чужбина. Моята молба е да не се търси някаква несигурност по отношение на това, което искаме да постигнем. По-скоро се опитваме да наваксаме години изоставане", заяви още проф. Денков.

Той увери, че ще се вземат предвид всички предложения, които са направени в зала и които не променят смисъла на закона, защото има няколко спешни задачи, които трябва да бъдат решени. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БГНЕС