Коментар на Соня Мартинюк, Владимир Миленски и Асен Генов

В Украйна няма радикали, които могат да причинят подобни неща на цивилни. Не знам за кого Русия излиза с такива тези. Колкото и ограничена да е вътрешната руска публика, има начини да се научи цялата информация. Така журналистът Соня Мартинюк коментира кадрите от Буча и коментара на Русия.

„Вече руската публика започна да критикува тези опровержения, че труповете си движели ръцете и сядали. Вече има по-детайлни видео кадри. Международни наблюдатели са на място, там са и международни журналисти. Информация има”, добави тя.

Продължават острите реакции след сигналите за военни престъпления в Украйна

Полковник Владимир Миленски от Атлантическия съвет на България посочи, че това е почеркът на армията на Руската федерация, без значение на националностите в нея. „Това е провал на командването и на подготовката на руската армия, който не се е случил по време на войната”, коментира той.

По думите на Миленски руската армия стои в миналото. „Тя на практика воюва по методите, които помни от Втората световна война и методите, които затвърди като свои знания за воюване в Чеченската война и в Грузинската война. Те не са научили нищо ново”, е мнението на полковника.

Той каза, че моралният компас в руската армия е същият. „При тях ги няма тези задръжки, които се налагат посредством обучението на въоръжените сили, когато те са професионални. Как мислите се възпитава един войник, когато го викаш от домашното му огнище? Воюването изисква специално поведение и самоконтрол. Руската армия не е професионална и воюва по дивашките методи”, категоричен е Миленски.

Десетки жертви и ранени цивилни граждани при обстрел в Николаев

Според журналиста Асен Генов това, което виждаме в момента като методи на руската армия, наподобява нещо, характерно за първата половина на 20 век. „Ще продължа метафората, която не е моя, но е подходяща - виждаме войната на две ТКЗ-та, грубо казано. Или по-скоро войната на едно ТКЗ срещу една независима и свободна държава. Иронията за тракторите, които влачат пленената руска военна тежка техника е напълно показателна за нивото на руската армия”, допълни той.

Генов смята, че Украйна заслужава адмирации за начина, по който е мобилизирала гражданското общество, териториалната отбрана и опълчението на ниво партизанска война. „Самите украински въоръжени сили, които независимо че отстъпват на Русия по отношение на противовъздушната отбрана и способността да водят военни действия по въздух, по земя виждаме, че изтласкват вече”, поясни журналистът.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Георги Генов