DIANA е мрежа от административни, тестови и аналитични центрове

Министрите на външните работи на НАТО се споразумяха да създадат фонд за военни иновации DIANA на Алианса, който ще обедини повече от 60 научни обекта. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви това на пресконференция в Брюксел след среща на външните министри.

"Съюзниците одобриха хартата на трансатлантическата система за ускоряване на иновациите в отбраната DIANA. Първоначално тя ще включва мрежа от около 60 обекта в Северна Америка и Европа", заяви генералният секретар.

Столтенберг: НАТО ще засили натиска над Русия

Той допълни, че сътрудничеството с частния сектор и академичните среди "ще даде възможност най-добрите нови технологии да бъдат използвани за трансатлантическата сигурност".

DIANA е мрежа от административни, тестови и аналитични центрове, които ще бъдат разположени в Европа и Северна Америка, за да откриват и подкрепят разработчици на граждански технологии, подходящи за военни приложения.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БГНЕС