Предложението е тя да започне на Велики четвъртък и да продължи до Великден

За спиране на огъня в Украйна в навечерието на Възкресение Христово призова генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

„Великденските празници трябва да бъдат момент на обединение около спасяването на животи и насърчаването на диалога за край на страданието в Украйна”, каза още генералният секретар на ООН и призова за четиридневна хуманитарна пауза на Светлата седмица, която да започне на Велики четвъртък и да продължи до Великден, 24 април, за да се даде възможност за отваряне на поредица от хуманитарни коридори.

Украинските войски удържат фронта при руската офанзива в източната част на страната

„Вместо празнуване на нов живот, този Великден съвпада с руската офанзива в Източна Украйна. Интензивната концентрация на сили и огнева мощ прави тази битка неизбежно по-насилствена, кървава и разрушителна. Настъплението и ужасните жертви на цивилните, които сме виждали досега, могат да избледнеят в сравнение с ужаса, който ни предстои. Не може да се позволи това да се случи”, каза още Гутериш.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Калина Петкова