Очаква се резолюция по този въпрос да бъде приета в парламента

Депутати в Европейския парламент искат да се призоват 27-те държави членки да включат бившия германски канцлер Герхард Шрьодер в списъка със санкции на ЕС, в който вече са включени редица руски олигарси, съобщи „Ди Велт”. В проекторезолюцията, с която изданието разполага, се посочва, че след като няколко западни политици се се отказали от постове в руски корпорации, трябва това да се изиска и други като Карин Кнайсл и Герхард Шрьодер.

Кнайсл е австрийски политик без партийна принадлежност и от миналата година е член на надзорния съвет на руската държавна петролна компания "Роснефт". Шрьодер е председател на надзорния съвет на компанията, припомня вестникът.

И Шрьодер, и Кнайсл досега са отказали да се откажат от постовете си и от свързаното с тях възнаграждение.

След продължителни дебати евродепутатите от Групата на християндемократите и консерваторите, Групата на социалдемократите и социалистите, либералите и Зелените постигнаха съгласие по проекта.

Въпросът за това кои лица трябва да бъдат помолени поименно да се оттеглят от длъжност и ако е необходимо да бъдат санкционирани, беше спорен.

В първия вариант беше посочен само Герхард Шьодер. Социалдемократите в парламента, включително тези от Германия, не се противопоставиха на това, но посочиха други политици, които също работят за руски компании и ще трябва да бъдат включени в списъка.

Резолюцията трябва да бъде приета в четвъртък в пленарната зала. Благодарение на единството на четирите големи парламентарни групи се смята, че има сигурно силно мнозинство за евентуални мерки срещу Шрьодер и други. След това представителите на 27-те държави членки трябва да одобрят проекта.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС