Животното се изправило и на прозорец на къща

Мечка всява страх сред жителите на Чепеларе. Животното обикаля улиците на града от няколко дни. Веднъж мечката успяла да отвори кошер и да извади пчелна пита. Последно горският хищник навестил града в неделя вечерта. Животното се изправило и до прозорец на къща. Очевидец на случката станал Недялко Илиев. Според местните жители мечките, които посещават Чепеларе, са две. Едната, която преди седмица слязла от гората и изяла пчелна пита, всъщност е малко мече. Другата, която от три вечери посещава града, се оказала видимо по-зряла. Въпреки че мечките не нападат хора, в града цари страх.

„Не знам да е имало нанесени някакви щети снощи. Беля, ако може да се каже, е бутането на кошовете и всяването на лек страх у хората, както и няколко други бутнати кошера”, обясни жителят на Чепеларе Недялко Илиев.

Любопитна черна мечка се разходи по улиците на град в Северна Каролина (ВИДЕО)

Мъжът уточни, че става въпрос за една и съща мечка. „Тя слиза в града ни от миналата година в определен период. Сега се появява от около седмица. След месец тя се предполага, че ще изчезне”, допълни той и уточни, че по това време е брачният период на мечките. Липсата на храна обаче също е предпоставка за появата на животното в града. Жителят на Чепеларе сподели как мечката се изправила на прозореца на къщата му.  

„Стигнала е до казанате. Вероятно е помирисала, че има храна, бутната е единия контейнер и е избягала”, смята зам.-кметът на Община Чепеларе Стоян Кузманов.

Мечката е засечена в три поредни вечери в района край спортното училище в града. Според природозащитници има конкретна причина мечките да влизат в Чепеларе точно сега. „Те търсят храна. Горе ядат и трева, но там е малко, тук е много и душейки слиза надолу, където може да намери нещо”, казва Добри Добриков.

Заключена мечка съсипа семеен джип в САЩ

Най-внимателни трябва да са хората, които събират гъби и се навеждат около дърветата, казва зам.-кметът на общината.

Според екоминистъра засега не се налага мечките, които слизат в Чепеларе, да бъдат разселени, защото досега не нападат хора. „Ако има причинена някаква щета, то се ходи с нашите служители заедно с Министерството на земеделието и горите и се изплаща обезщетение на хората, ако са причинени вреди”, казва Борислав Сандов.

Кафявата мечка е защитен вид и отстрелът й е забранен, освен ако не е доказано агресивна.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.