Киев разпозна в исканията поредния опит за изнудване от страна на Русия

Наложените на Русия санкции са причина за недостига на храна в глобален мащаб, обяви Москва. Кремъл настоя, че ще разреши преминаване на натоварените с пшеница украински кораби, само ако Западът свали мерките срещу руската икономика. Русия призова за премахване на наложените от Запада санкции с мотива че това ще бъде част от  "цялостен подход" за предотвратяване на продоволствената криза.

„Разминирането и демилитаризирането на морското пристанище на град Мариупол в Донецката народна република, вече е завършено. Пристанището работи нормално”, заяви  Игор Конашенков, говорител на министерството на отбраната на Русия.

Киев обаче разпозна в исканията за облекчаване на санкциите поредния опит за изнудване от страна на Москва.

„Русия носи цялата отговорност за тази глобална продоволствена криза. Искам всеки политик, независимо от статуса му или страната си, преди да каже и дума, че санкциите трябва да бъдат премахнати, за да бъдат спасени от глад деца някъде по света, нека да дойде в Украйна, да види труповете на украински деца, да говори с родителите, чиито деца са били изнасилени от руски войници и това да му затвори устата”, посочи Дмитро Кулеба, министър на външните работи на Украйна.

Русия продължава опитите да обгради Северодонецк и Лисичанск, които се намират на ключова река.

„Ситуацията в Донбас е изключително тежка. Но в прихванатите им комуникации ясно чуваме, че те осъзнават, че тази война няма смисъл за тях, че стратегически армията им няма шанс”, подчерта украинският президент Володимир Зеленски.  

204 бойци от силите на самопровъзгласилата се Донецка народна република са обявили бунт и отказаха да се сражават срещу украинската армия в Луганск, съобщи съветник на украинския външен министър. Той публикува видеообръщение, чиято достоверност, обаче, не е потвърдена.  „Ние – военнослужещите от 107-ми стрелкови полк, 4-ти батальон, 3-та, 2-ра и 4-та рота – 204 души отказваме да отиваме като пушечно месо в ЛНР – съвсем друга република”.

Междувременно, руският парламент прие на първо и второ четене закона за отмяна на горната възрастова граница за постъпване в професионалната армия.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.