По думите й пенсиите се плащат от данъци от 15 години

"Голяма част от пенсиите, близки до минималната, също са ниски. Възнагражденията на хората, които са се пенсионирали преди 2008 г., трябва да бъдат актуализирани с по-съвременния осигурителен доход, защото пенсиите им останаха по-ниски и близки до нормалното. Не може тези хора да имат същите пенсии като пенсионираните след това". Това заяви бившият социален министър Лидия Шулева в ефира на предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS.

По думите й пенсиите се плащат от данъци от 15 години насам. "Имаме две посоки на работа - намаляване на осигурителните вноски - бяха 30, сега са 19%. Това снижава и приходите в НОИ. Имаме и демографска криза, така че дефицитът започна да се отваря. Перспективата е той да се увеличава, защото както пенсиите, така и осигуровките, са ниски", обясни Шулева. И допълни, че мерките за социално подпомагане не са насочени към крайно нуждащите се.

Според нея приходите от данъци се използват за финансиране на държавни структури, но и перото "пенсии" става доста сериозно. "Ако се увеличат осигуровките, дефицитът ще падне. Те обаче натоварват Фонд "Работна заплата", а това е разход, който работодателите не искат да се увеличава", посочи Шулева. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.