От МВР потвърдиха, че с бившия футболист е свързана полицейска служителка

Георги Семерджиев, който помете с джипа си две млади жени в София, вече е с повдигнато обвинение. Ако вината му бъде доказана, той може да получи присъда от 5 до 20 години затвор.

От МВР потвърдиха, че със Семерджиев е свързана полицейска служителка. В момента разследват дали чрез нея той е имал достъп до полицейски атрибути - синя лампа и стоп-палка. Остава мистерия коя е спътничката на Семерджиев и каква е нейната роля в инцидента.

Във връзка със случая премиерът и вътрешният министър обявиха национална акция по пътищата. Целта й - шофьорите с дрога и алкохол.

А пред NOVA близки на жертвите поискаха безкомпромисно наказание за отнетите животи. Същите искания бяха изразени и от хора, които за втора вечер се събраха на мястото на инцидента на кръстовището на булевардите „Черни връх” и „Арсеналски”. Те поискаха по-строг контрол на пътя.

Служителка на първо районно полицейско управление е помогнала на Георги Семерджиев при катастрофата, обяви вътрешният министър в оставка Бойко Рашков. По информация на източници на NOVA това е патрулният полицай Симона Радева, която е била в колата с него по време на фаталния инцидент.

„За нас е известно за присъствието на жена в момента, в който е станал инцидентът. Тя е служител на МВР, оказа се, че тя има отношения с този Семерджиев. Ще установим какви са нейните връзки в хода на разследването”, заяви Бойко Рашков.

СНИМКИ ОТ КАТАСТРОФАТА ВИЖТЕ ТУК

Най-вероятно тя му е осигурила полицейските атрибути, които бяха открити в колата му - палка и сигнална лампа. Осигурявала му е информация за това къде са патрулите в София.

„Очевидно някой от служителите на тази дирекция са забравили понятието нерегламентираните контакти с лица от криминалния контингент”, коментира Рашков.

Разпоредена е пълна проверка в МВР за това имал ли е Семерджиев чадър от полицейски служители.

Полицайка помогнала на Семерджиев да се укрие, осигурявала му „зелени вълни” по улиците на София

„Включително всички случаи, за които имаме вече съмнение, че са били неглижирани и дали, ако се установи нещо такова, не са съпричинили косвено този трагичен резултат”, заяви Рашков.

На 11 юни при проверка на пътя се установява, че Георги Семерджиев шофира, след като е взел амфетамини. Но не е бил арестуван.

„Колегите от 7 РПУ са задържали въпросното лице, което се е опитало да избяга от автопатрулите”, каза комисар Тенчо Тенев, началник на отдел „Пътна полиция" към СДВР. Защо не е бил арестуван тогава Семерджиев, Тенчо Тенев ме може да отговори, защото все още се изяснявало.

 

 

„Преди известен период от време той е бил заловен с около половин килограм марихуана и 300/400 грама кокаин. За това нещо процесът не е протекъл по обшия ред. По предложение на прокуратурата процесът е протекъл по реда на споразумението - договорили са 8 месеца”, заяви Рашков.  

След това е нямало полицейско наблюдения над него, защото не знаели адреса.

„Видите ли - защото той е бил само там регистриран, понеже не бил в добри отношение с неговите родители и живял някъде. Живял някъде. Бъдете убедени, че в момента, в който се направят съответни изводи, които подсказват за неспособност да се упражняват полицейски функции, ще направя всичко възможно да се разделя с тези служители”, допълни вътрешният министър.

Все още се изяснява скоростта, с която при катастрофата автомобилът е връхлетял на тротоара и е помел двете момичета.

„Човек, когото аз лично разпитвах вчера, скоростта най-вероятно е била над 200 км в час”, заяви Ясен Тодоров, зам.-директор на Националната следствена служба.

Семерджиев е имал и друг досег с правораздавателната система - този път като свидетел по дело срещу организирана престъпна група.

„Нямаме данни заради това да е в привилегировано положение”, обясни Бойко Рашков.

След катастрофата, премиерът в оставка обяви, че от днес стартира мащабна акция на пътя.

„Днес решихме да обявим война на всички рецидивисти на пътя, особено за наркотиците, война на всички, които имат агресивно поведе по пътя”, каза Кирил Петков.

Акцията ще бъде в цялата страна. Краят й зависи от постигнатите резултати.

ВСИЧКО ЗА СМЪРТОНОСНАТА КАТАСТРОФА В СОФИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.