Преподавателят отбеляза, че култът към Зеленски е започнал да избледнява

Дигиталната война не е по-страшна от това да те убият с куршуми, бомби или гранати, но е много влиятелна. Отразява се силно на това как се развива другата война. Това е нова реалност. Пропаганда във войната е имало винаги, но начинът, по който се случва сега, е доста различен  - много по-бърз и по начини, които не се забелязват от публиката. Това коментира в „Денят на живо” по NOVA NEWS преподавателят по журналистика в Калифорнийския университет Христофор Караджов.

„Интересът към темата „Украйна”, към темата „Войната в Украйна” рязко спадна. Това е нормално развитие за всяка новинарска тема. От гледна точка на медиите и обществения интерес това е просто още една тема. Не е неочаквано. Това, което е интересно да се види, е дали този стихващ обществен интерес ще доведе и до промяна в политиките”, коментира още той.

По думите на преподавателя това, което  в момента много силно обединява хората в САЩ, е усещането, че Русия е агресор, държава, която е заплаха, включително и за националната сигурност на Щатите. „Нещо, което преди години сенатор Маккейн го твърдеше, Обама го каза, но някак си нямаше повод, разбиране сред публиката, че това е така. Защото бяха минали години след края на Студената война. Минават 15 години и някак това усещане за неприязън се заличава. Сега то се поднови”, подчерта той. 

Според Караджов култът към украинския президент Володимир Зеленски е започнал да избледнява. „Някак от февруари досега… В началото беше „уау”, сега едно от нещата, които се случват в света”, посочи той.

Той цитира доклади, според които броят на „тролските” включвания е нараснал буквално пет пъти в нощта на 24 февруари. „На кремълска страна. Просто фантастични цифри. Нещо, което го знаем като впечатление, но когато видиш точния отчет - се хващаш за главата. Това вече започва да бъде проблем от гледна точка на подаването на качествена информация и воденето на нормална дискусия”, отбеляза преподавателят.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.