Той е висок над 3 метра и тежи 4 тона

Роденият в Канада творец и машинен инженер Джонатан Типет успя да създаде най-големия екзоскелетен механичен костюм в света. Той е очарован от „Трансформърс” и филма на Джеймс Камерън „Пришълците“.  И успява да изгради първия и най-големия екзоскелетен механичен костюм в света, като същевременно е и пионер в изцяло нов спорт състезания с механични машини.

„Няма буквално нищо, което да се доближава до усещането да се облечеш в гигантски 4000-килограмов костюм с мощност 200 конски сили. Той усилва силата ти около 50 пъти“, споделя той.

Високата над 3 метра машина, наречена Протеза, се управлява изцяло от хора. През 2020 г. тя беше призната от Книгата на рекордите на Гинес за най-големия екзоскелет на тетрапод в света.

„Никога не сме си поставяли за цел да изградим най-големия екзоскелет в света, но както се оказа, го направихме. Хората от Гинес се свързаха с нас и попитаха: „Колко точно е голямо това нещо?“, разказва Типет.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Ройтерс