Журналистът от „Клуб Z” за Михаил Горбачов

„Има един такъв феномен - демократичните лидери, включително Горбачов, падат жертва на собствената си демокрация. Лех Валенса също падна”. Това коментира Момчил Инджов, кореспондент на „Клуб Z” от Брюксел, в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Журналистът цитира Виталий Коротич, главен редактор на списание „Огоньок”, считан за рупор на перестройката, е написал следното: „Тъжното е, че в нашия свят, изпълнен с омраза, вече има един добър човек по-малко. Горбачов много искаше и в България, и в Украйна, и в Русия да властват доброто и мирът”.

Радев: Делото и усилията на държавника и човека Горбачов заслужават признание

„Съветският съюз беше докаран до ръба. Не толкова заради Роналд Рейгън или Маргарет Тачър, колкото заради самата неефективна политика. Там беше създаден един огромен непроизводителен апарат, който се множеше. Партията беше срасната с държавата. И тогава дойде Михаил Горбачов - човек, който да посегне на света на сталинизма. Това е най-важното. Той посегна на света на репресиите, на света, който се крепеше на насилието и заплахата.”, според Инджов.

„Демокрацията в Русия не се състоя. Тя просъществува 15 години с Горбачов и Елцин, след това беше погребана”, каза в заключение Инджов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.