Темата коментират Валерий Тодоров и Елена Поптодорова

Досега войната беше позиционна с известно затишие. Украинските сили се готвиха за контраофанзива, затова Зеленски искаше техниката от Запада да дойде по-бързо. Не бива да бъде подценяван капацитетът на Украйна, това е държава с 44 млн. население и голям мобилизационен потенциал. Пробивът беше планиран, но като че ли неочакван от руска страна. Сега ще видим дали ще задържат позициите. Това коментира журналистът Валерий Тодоров за "Твоят ден". 

По думите му Русия приема преговори само със собствените си условия. "Референдумите са част от психологическата и информационна война. Винаги е имало борба между лобита в Русия", посочи Тодоров.

Журналист: Украинска диверсионна група може да стои зад атентата срещу Дугина

Според дипломата Елена Поптодорова показателно е, че няма видима подготовка за референдум на завзетите от Русия територии. "Решителността на Украйна доведе до смяна на духа на войната. Вчера Лавров за първи път заговори за преговори, като заяви публично, че Русия е готова да ги води. Това е еднозначно спрямо предходните му заявления. То също добавя към смяната на тона. Вече почнаха да се обявяват публични критици на Путин в самата Русия. Проявяват се признаци на промяна в психологията и отношенията между двете страни", подчерта тя. И допълни, че сегашната война напомня на Сръбско-българската, а украинците се опълчват както са го правили българите.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.