Той поиска да бъде пуснат на свобода срещу подписка или парична гаранция, за да работи, тъй като години наред няма тази възможност

Софийският градски съд остави под домашен арест Димитър Желязков, който днес се яви на първото заседание по процеса срещу него и още десетина души. Съдът отказа да измени мярката му от "задържане под стража" в по-лека.

Съдът се мотивира с това, че Желязков е обвинен в тежки умишлени престъпления, има сериозно съдебно минало при условията на опасен рецидив и съществува реална опасност, ако е с по-лека мярка да извърши престъпление. Във връзка с искането на подсъдимия да се лекува и да ходи на рехабилитация, съдът припомни, че почти всеки път, когато е поискал да отиде на медицински прегледи или лечение, молбата му е била удовлетворявана.

Желязков поиска да бъде пуснат на свобода срещу подписка или парична гаранция, за да работи, тъй като години наред няма тази възможност. Освен това той изтъкна, че има присъдена 97 процента инвалидност и трябва да се лекува.

Задържаха основен свидетел срещу Димитър Желязков - Митьо Очите

Желязков (Митьо Очите) е обвинен като ръководител на организирана престъпна група, занимавала се с изнудване, принуда чрез заплахи, палежи и разпространение на наркотици. Прокуратурата твърди, че тя е действала от януари 2013 година до 2 август 2018 година в Бургас, Ямбол, Несебър и Слънчев бряг.

Желязков беше арестуван в Турция през август 2018 г., няколко месеца по-късно бе екстрадиран в България.

Мярката на другата подсъдима по делото - дъщерята на Желязков - Станислава беше изменена от 10 000 лв. в подписка и отпадна ограничението й да пътува в чужбина. Мотивите за това бяха, че тя е с чисто съдебно минало, изрядно процесуално поведение, майка е и има семейство.
Днес съдът не успя да даде ход на разпоредителното заседание по делото за ОПГ срещу Желязков и др. заради отсъствие на част от адвокатите на подсъдимите.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БТА