По думите му вече не се водят дела за нелегално преминали през границата ни хора

Трябва да се засили взаимодействието между граничните ни служби с тези на Турция и Гърция. За това призова в ефира на „Здравей, България” бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов.

„Очевидно нещо се къса. В същото време си припомням текст от Българския наказателен кодекс, който предвижда наказание за хората, преминаващи границата ни без разрешение на компетентните органи. Не знам да има водени скоро дела за подобни нарушения”, поясни той. И допълни, че все още информацията за случая край Елхово все още е оскъдна и не трябва да се правят изводи и предположения. 

Убит полицай при престрелка край Елхово

„Да си припомним случай от близките месеци. В ж.к. „Разсадника” в София таксиметров шофьор почина след скандал на пътя. Първите, които побързаха да кажат нещо, използваха гръмки фрази, крайни предположения. Накрая истината се оказа съвсем различна и случаят беше забравен. Да бързаме, при положение че няма нито един установен факт, е безсмислено”, поясни Йорданов.

Валентин Попов: По границите ни се командироват полицаи, които не са подготвени

Подобно мнение изрази и преводачът Мадж Алгафари.

„Доста трудно е на този ранен етап да се коментира. Много е прав г-н Йорданов. И той, и аз неведнъж сме коментирали въпроса за чл. 279 от Наказателния кодекс, който гласи точно това - наказание за всеки, нарушил българската граница по неустановения за това ред. Наистина през 2013 г. на всеки един, който преминаваше нелегално, му се повдигаше обвинение. От началото на 2014 г. до ден-днешен няма нито едно дело по подобен въпрос”, заяви той.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА СТРЕЛБАТА СЪС ЗАГИНАЛ ПОЛИЦАЙ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Габриела Винарова