Загиналият полицай е прострелян през оградата с един изстрел от турска страна

Полицаят, загинал при границата край село Голям Дервент, е прострелян през оградата с един изстрел от турска страна. Това каза главният секретар на МВР Петър Тодоров.

Петър Бъчваров и служител на МО били на смяна във фаталната нощ. Те се натъкват на срез в оградата. Слизайки от служебната кола, полицаят насочва фенера към оградата. Веднага следва изстрел от съседната територия. Униформеният загива на място. Служителят на МО успява да се скрие зад колата. Започва стрелбаи срещу него. Той отвръща със служебното си оръжие. По негови думи по него са произведени 10-15 изстрела. Той остава невредим.

Убит полицай при престрелка край Елхово

Групата, произвела изстрелите, се оттегля към вътрешността на Турция. Осъществен е контакт с турските власти. Предприети са действия по установяване на извършителите, обясни комисар Тодоров.

"Доведена е жандармерия и разследващи, много екипи работят. Имам уверението на турските власти, че тези хора ще бъдат намерени и изправени пред закона. Тези момчета всеки ден, с телата си, спират този мигрантски натиск. Всеки ден оградата се кърпи и поддържа от екипите. Става въпрос за изключителна агресия", каза министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев. 

Предстои патрулите по границата да бъдат снабдени с допълнително оръжие и да се увеличи щата на гранична полиция. “Ще отговорим с необходимата сила на тази агресия. Ще бъдем безкомпромисни към всеки, който създава опасност за живота и здравето на служителите ни по границата”, каза още министърът.

Днес той ще проведе разговор с турския си колега. “Ще изисквам турската страна да разбие каналджийските мрежи, както ние. Поискал съм същото от Европол и от ЕК. Докато тези каналджийски мрежи не бъдат разбити изцяло, това ще се случва не само с наши служители, а и с чужди”, категоричен бе той. 

Кметският наместник на с. Голям Дервент: Всеки ден минават групи мигранти от по 20-30 души

Той определи нападението като "гнусна проява на човек, който ще бъде издирен и наказан от закона, ще бъде съден в Турция, когато бъде заловен".

Демерджиев обясни, че би било трудно на граничните служители да работят с бронежилетки. "В този случай изстрелът е бил в главата на служителя, така че бронежилетка нямаше да помогне", допълни той.  

Министърът обясни, че видеонаблюдението в района не е било от помощ в случая, защото на тъмно камерите хващат само силуети.

В случая не става въпрос за грешка и няма как да се търси отговорност от никого, категоричен е вътрешният министър. "Кадрови промени не са нужни. Няма повод за такива. Това, че някой изрод е решил да стреля през границата, не означава, че трябват кадрови промени. Не можем да ги правим всеки ден", категоричен бе Демерджиев.

Турските власти са уверили българските, че групата, извършила убийството ще бъде открита. А президентът Румен Радев настоя за съвместно разследване на случая. Още днес предстои разговор между българския и турския вътрешен министър.

Повече гледайте във видеата.

ВСИЧКО ЗА СТРЕЛБАТА СЪС ЗАГИНАЛ ПОЛИЦАЙ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.