Хората твърдят, че определеният от държавата терен за кариера е в защитена зона

Протест срещу концесия на кариера в Асеновградско. Жителите на две села затвориха пътя Асеновград-Кърджали заради решението на служебното правителство да разреши добива на мрамор и баластра от близката кариера. Недоволството на хората е срещу съмнителна, по техните думи, концесия за кариера, на която се добива мрамор и баластра. Тя е отдадена с решение на служебното правителство по предложение на Министерството на енергетиката. 

Хората блокираха пътя за Кърджали с надеждата, че така ще бъдат чути. Твърдят, че определеният от държавата терен за кариера се намира в защитена зона.

Миглена Георгиева е майка на 3-годишно дете и е решила да напусне работата си в Лондон и да се върне да живее в село Горнослав. "Нас ни е страх за въдуха и здравето на децата ни. Ако искахме да дишаме прах, щяхме да си седим в градовете или в чужбина", заяви тя. 

Започва подписка за провеждане на местен референдум по темата. Тя ще бъде отворена до февруари 2023 година. Инвеститорът твърди, че са спазени всички предвидени процедури, за да бъде отдадена концесията на тях. Самият той казва, че е местен жител. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.