Има още две места за македонски студенти в Художествената академия в София

Културният министър на РС Македония Бисера Костадинова – Стойчевска е впечатлена от новата и модерна сграда на Културно-информационния център (КИЦ) на България в Скопие. Тя, заедно с българския министър на културата проф. Велислав Минеков прерязаха лентата на откриването, съобщиха от Министерството на културата.

Припомняме, Минеков отиде в Скопие два дни след стрелбата по българския културен клуб „Цар Борис Трети" в Охрид. Все още се издирва извършителят, който изпразни цял пълнител в нашето представителство.

Откриват новата сграда на българския културен център в Скопие

Културните министри на двете страни обсъдиха подписаната през март тази година Програма за сътрудничество в областта на културата между България и РС Македония. Програмата е за периода 2022 – 2025 г. Министър Стойчевска акцентира върху дейността на работните групи като механизъм за засилване на сътрудничеството между двете страни.

Министър Минеков благодари за гостоприемството и също изрази задоволство, че културният информационен център ще има нова сграда в Скопие, което е предпоставка дейността му да се развива все по-успешно. Той акцентира на обмена в художественото образование.

 

 

„Разкрити са две допълнителни бройки в Националната художествена академия за студенти от РС Македония по моя идея", съобщи още министър Минеков. Много добра идея са и съвместните археологически проучвания, както и участието в общи консервационни и реставрационни проекти.

Двамата министри обсъдиха и състоялата се през 2019 г. в Археологическия музей в Скопие изложба „100 години Требенище“, която е предизвикала голям изключителен интерес и отзвук. По редица причини проектът се е забавил, изложбата не се е състояла все още в Белград, но сега предстои откриването й в София.

Минеков и Стойчевска обсъдиха и опазването на културното наследство. Министърът на културата на РСМ отново изрази желание техните експерти в областта на реставрацията и консервацията да бъдат подпомагани от българските им колеги, които имат нужната експертност и опит в тази област.

Откриването на новия български клуб в Скопие мина под засилено полицейско присъствие в центъра на града. Този център е държавен и е различен като тип от клубовете, които откриха граждани в Охрид и в Битоля. Такъв център има и Северна Македония в София.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.