Те са част от културното наследство на страната

Изложбата „Пощенски картички от Украйна” показва архитектурни и исторически обекти, част от културното наследство на страната, които са разрушени от руската армия. Експозицията е подредена на оградата на гробницата на Княз Александър Батенберг в центъра на София.

„Това място е в непосредствена комуникация с така натоварения с напрежение Паметник на Съветската армия. Диалогът между едната локация и другата мисля, че всеки зрител, всеки минувач, може сам да го преработи в главата си. И изложбата е продължение на същата линия. Да оставим минувачите сами да почувстват ужаса на една война”, разказа Еми Барух от Фото фабрика.

Идеята за изложбата е на Украинския културен институт, който се опитва да документира разрушените културни институти след началото на войната. „Те са над 500 - разрушените културни институти, църкви, училища, музеи, галерии, храмове. Тук сме показали  30 изображения. Половината от кадъра показва мястото преди войната и на какво прилича то сега”, допълни Еми Барух.

Целта е да се покаже още, че фотографията може да бъде документ, който да остане в архивите.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.