Зеленски предупреди за още атаки в последните дни от 2022 г.

Русия е обстрелвала десетки градове в Украйна през първия ден от коледните празници, съобщи украинското командване. Удари са нанесени в Харковска област, в района на град Лиман в Донецка област, както и в Запорожка област. Продължават ожесточените сражения и за град Бахмут. 

Путин: Русия е готова да преговаря за Украйна

Нова атака и срещу военното летище "Енгелс" в Русия. Трима души са загинали, след като Украйна е атакувала базата с дрон, казаха от руското министерство на отбраната. В „Енгелс” са базирани стратегически бомбардировачи, които Русия използва, за да атакува Украйна. Все още не е ясно как украинците успяват да ударят базата. Тя е на 650 километра от границата. Междувременно Русия обяви, че президентът Владимир Путин ще говори с китайския държавен глава Си Дзинпин. Това трябва да стане преди Нова година. Путин активно се опитва да намери съюзници в условията на икономически санкции и дипломатическа изолация.

"Страните от ОНД започнаха по-активно да използват помежду си националните валути. Предприеха се координирани мерки, за да бъде намерен заместител на санкционните вносни стоки. Така се осигури суверенитет и независимост в сферата на технологиите. Много неща свързват нашите народи. Като общата история и разбира се руския език. Който се явява мощна обединяваща сила, свързваща многонационалните ни страни", посочи Путин. 

В традиционното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски предупреди украинците за опасност от още руски нападения в оставащите дни до края на 2022 г.

"Трябва да сме наясно, че врагът ни ще се опита да направи това време мрачно и трудно за нас. Тази година Русия загуби всичко, което можеше, но се опитва да компенсира загубите си със злорадство на нейните пропагандисти след ракетните удари по страната ни, по енергийната ни система. Знам, че тъмнината няма да ни попречи да нанесем нови поражения на нашествениците. Но трябва да сме готови за всякакви сценарии", предупреди Зеленски.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.