Тези, които са сътрудничили на руснаците и са получавали пари от тях, са в центъра на вниманието

В продължение на шест месеца град Купянск в Източна Украйна е окупиран от руските войски. Дори след оттеглянето им ситуацията остава трудна. Много сгради са разрушени или сериозно повредени. Освен това се е появило недоверие. Жителите, които са избягали и сега са се завърнали, се питат: дали тези, които са останали, са сътрудничили на руснаците? Екип от репортери на Дойче Веле посети училище, в което се опитват да възстановят нормалния живот.

Всеки трябва да се включи. Андрий Кузниченко преподава география и информационни технологии. Но в момента той помага за ремонта на първо средно училище в Купянск. Руските ракети са повредили сградите.

Депутат, критикувал Путин за войната в Украйна, падна от хотелски прозорец в Индия

Това е отмъщението на Русия за обратното завземане на територии от Украйна. Войските на Москва окупират града за половин година. Училищата работят. Кузниченко казва, че първоначално му е било разрешено да преподава както обикновено. След лятната ваканция обаче окупаторите настояват за руска учебна програма. В класните стаи има учебници по руски език.

“Отворих учебника по география за осми клас. Нямаше програма, но ни дадоха учебници. Прегледах го и казах - Не. На първата страница пишеше, че на 21 февруари Владимир Путин е подписал указ за признаването на така наречените Донецка и Луганска народни републики. Трябва да преподавам това ли?”, пита Андрий Кузниченко.

Зеленски: Разчитам на Индия да участва в изпълняването на формулата ни за мир

Руснаците идват в Купянск на третия ден от войната. Животът под тяхното управление е труден, но и сега също не е лесен. Няма течаща вода, а електричеството често не работи. Остава и въпросът кой е сътрудничил на руснаците. Новоназначеният украински градоначалник е категоричен.

Тези, които са сътрудничили на руснаците и са получавали пари от тях, са в центъра на вниманието. Андрий Кузниченко е убеден, че няма да му бъде повдигнато обвинение. Той е изпратен тук от друго училище и продължава да получава украинската си заплата. И не иска да съди колегите си.

Тайните служби на Украйна продължават да разследват и случаите на някои от учителите ще стигнат до съд. А трудните въпроси за вината и морала ще занимават хората там още дълго време.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.