Депутатите решиха, че текстът на служебния кабинет е най-добрият

Правната комисия прие на първо четене механизма за разследване на главния прокурор. С 12 гласа "За" депутатите решиха - наказателен съдия ще проверява сигнали за евентуално извършено престъпление от обвинител номер едно или неговите заместници. Предложенията бяха посрещнати с остри възражения от прокуратурата.

Няколко законопроекта кой и как да разследва главния прокурор обсъдиха депутатите, преди да решат, че текстът на служебния кабинет е най-добрият.

„Ще свали наблюдението от страната ни по над 70 дела от Европейския съд по правата на човека. Ще освободи въпроса по Механизма за сътрудничество, а оттам - и за Шенген”, коментира служебният ресорен министър Крум Зарков.

С промените в Закона за съдебната власт и НПК се дава право на наказателен съдия с ранг на върховен магистрат да разследва обвинител номер едно или неговите заместници. Малко преди гласуването в комисията, Иван Гешев остро критикува предложенията.

Правната комисия отложи разискванията по механизма за разследване на главния прокурор

„Партийна целесъобразност. То не е направено с цел лично, то е направено с цел, ако може, да създадеш по този начин проблеми на главния прокурор, ако може да го отстраниш персонално”, каза Гешев.

Херо Мустафа: Корупцията е изкривила начина, по който действат институциите в България

Тепърва промените трябва да стигнат до пленарната зала, където да бъдат гласувани на две четения. А междувременно  на форум за върховенството на закона у нас дойдоха поредните критики на тема "борба с корупцията". В края на мандата си посланикът на Съединените щати Херо Мустафа посочи, че в страната ни все още има проблем с нагласени търгове и конкурси.

„В България видяхме, че корупцията е изкривила начина на функциониране на институциите и кой ги контролира, и това е в ущърб на българския народ”, заяви посланик на САЩ в България. Шестима българи са с наложени санкции по закона "Магнитски", но нито един от тях не е осъден в България, отчете още посланик Мустафа.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.