Адвокатът на държавния глава съобщи, че претърсването е планирано

ФБР извършва претърсване в дома на Джо Байдън  край Рехобот Бийч в Делауеър, съобщава Би Би Си. Става въпрос за разследването за документи с класифицирана информация, които бяха открити в жилището на президента на САЩ. 

Адвокатът на държавния глава Боб Бауер съобщи, че претърсването е планирано и съгласувано с Байдън. 

"Съгласно стандартните процедури на Министерството на правосъдието, в интерес на оперативната сигурност и интегритет, то се опита да извърши тази работа без предварително публично уведомяване и ние се съгласихме да сътрудничим", каза Бауер. "Претърсването днес е още една стъпка в задълбочения и навременен процес на Министерството на правосъдието, който ние ще продължим да подкрепяме и улесняваме изцяло. Ще разполагаме с допълнителна информация след приключването на днешното претърсване", подчерта Бауер, цитиран от БГНЕС.

По-рано в резиденцията на Байдън в Уилмингтън и в офис на вашингтонски мозъчен тръст бяха открити документи с гриф за класифицирана информация, но по-рано този месец Бауер заяви, че в къщата на президента на плажа не са намерени класифицирани документи. Личните адвокати на Байдън са претърсили резиденциите в Уилмингтън и Рехобот Бийч за допълнителни документи, каза той.

"Личните адвокати на президента откриха в резиденцията в Уилмингтън потенциален запис с класифицирана информация сред съхраняваните материали в стая, която се намира в съседство с гаража", се казва в предишното изявление на Бауер. "След като личните адвокати на президента намериха този документ, теоставиха документа на мястото, където беше намерен, и преустановиха претърсването на конкретното помещение, където се намираше. След претърсването в резиденцията в Уилмингтън, адвокатите продължиха към резиденцията в Рехобот и извършиха претърсване там. В резиденцията в Рехобот Бийч не бяха открити потенциални документи и късно вечерта адвокатите се върнаха във Вашингтон."

Преди това ФБР претърси офисите на Центъра за дипломация и глобална ангажираност "Пен Байдън" в средата на ноември, след като там бяха открити класифицирани документи, съобщи NBC News във вторник. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.