Неочакваната визита беше направена дни преди първата годишнина от началото на войната

Посещението на Байдън е сред водещите новини в повечето държави по света. Най-често то се коментира като недвусмислена проява на подкрепа за Украйна. Медии и експерти в Западна Европа пишат, че в навечерието на годишнината от началото на войната, вече е ясно, че тя ще продължи по-дълго отколкото много хора очакваха. Затова подобни жестове се разчитат като показателни.

„Толкова дълго, колкото се налага” - тези думи каза Джо Байдън в Киев. Преди няколко дни същото казаха Олаф Шолц и Еманюел Макрон. И тримата лидери говореха за подкрепата за Украйна срещу руската агресия. Както военна, така и финансова.

Екип на NOVA от Киев с подробности за посещението на Байдън (ВИДЕО)

Точно това беше основното послание на това посещение. Анализатори смятат, че сега основния план на Путин, след като се провали идеята му за блицкриг, е съюзниците на Украйна да се уморят от войната и разходите покрай нея. Затова основното послание беше за дългосрочен ангажимент. Още повече, че след като напусна Киев, Байдън замина за Полша. Там ще остане дълго и ще обсъжда със съюзниците военната помощ за Украйна. Тя минава основно през Полша, а точно в момента е нужен план и за доставките на танкове и друга тежка техника.

Вижте във видеото как украинците реагираха на неочакваната визита.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.