Дилкинска е обвинена в заговор за извършване на измама и в заговор за пране на пари

Българка на име Ирина Дилкинска е екстрадирана в САЩ и ѝ е повдигнато обвинение във връзка с криптоизмамата OneCoin, съобщи американското министерство на правосъдието. В съобщение на министерството се посочва, че Дилкинска е била екстрадирана на 20 март и ще се яви пред американски съдия.

Times: Ружа Игнатова - най-търсената от ФБР криптокралица, претендира за апартамент в Лондон

Дилкинска е работила като ръководител на правния отдел на OneCoin. В обвинението срещу Дилкинска се твърди, че тя е помогнала за създаването на фиктивни дружества с цел изпиране на пари и запазване на имущество, принадлежащо на "криптокралицата" Ружа Игнатова.

Освен това се твърди, че Дилкинска е помогнала на адвоката и съучастник в схемата с OneCoin Марк Скот да изпере средства в размер на 400 милиона долара. След ареста на Скот, тя е унищожила уличаваща информация и е уведомила друго замесено лице за ареста.

Новината беше потвърдена и на брифинг на Софийската градска прокуратура. Дилкинска ще бъде съдена по обвинение в измама и пране на пари. Всяко от двете обвинения може да доведе до максимална присъда от 20 години затвор.

„Искането е получено март месец 2021 г., като е била издадена заповед за арест от окръжен съдия в южен окръг на град Ню Йорк. Издадена е червена бюлетина и във връзка с червената бюлетина лицето е задържано на 8 юни 2021 г. на територията на град София. Незабавно от страна на СГП е направено искане за постоянно задържане на лицето. Софийски градски съд е задържал лицето. Обвинението на българската гражданка е, че е участвала в престъпна група, създадена с цел измама и пране на пари”, заяви говорителят на СГП Христо Кръстев.

Екстрадицията на Ирина Дилкинска е разрешена от българския съд. Делото е продължило почти две години. “Това е съучастник в евентуално престъпната дейност на така известната криптокралица Ружа Игнатова”, заяви Христо Кръстев, говорител на Софийската градска прокуратура.

Пред NOVA адвокатът на екстрадираната българка обяви, че Дилкинска никога не е пребивавала в САЩ. „Познавали са се, работили са заедно. Били са в т.нар. екип. Тя е била правен сътрудник на Ружа Игнатова. Техните взаимоотношения са се развивали на плоскостта на договори. Всъщност тя е започнала работа в OneCoin по обява в jobs.bg”, подчертава Николай Петров, адвокат на екстрадираната българка в САЩ.

Според обвиненията Дилкинска е помогнала за създаването на фиктивни фирми за изпиране на пари и за запазване на имуществото на Ружа Игнатова. „На територията на САЩ са изпращани съобщения чрез телевизия и радио за това, че ако се инвестира в криптовалутата, ще се постигне голяма доходност”, посочва Христо Кръстев,  говорител на Софийската градска прокуратура.

От прокуратурата обявиха, че у нас срещу Дилкинска не се водят разследвания. Според адвоката ѝ обаче има досъдебно производство за дейността на OneCoin в България и в него Дилкинска присъства.  „Тя няма неприключили наказателни производства в България спрямо нея, защото това би било основание да не я предадем”, подчертава Христо Кръстев, говорител на Софийската градска прокуратура.

Защитата на Дилкинска твърди, че в основата на обвиненията срещу нея стоят лъжепоказания.
„Започва един широкомащабен процес спрямо нея. Клетвените декларации на база, на които е екстрадирана, са направени с информация, която е подаде от брата на Ружа Игнатова – Константин Игнатов, който сключи споразумение там с прокуратурата срещу даване на показания. Установи се обаче че през 2021 г. той е извършил сериозно лъжесвидетелстване”, категоричен е Николай Петров,  адвокат на екстрадираната българка в САЩ.

Пирамидата OneCoin започна дейността си през 2014 г. и предлагаше измамна криптовалута, в която жертвите инвестираха над 4 млрд. долара.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.