Над 3,4 млн. млади хора имат право на еднократния бонус от държавата

Повече от един милион студенти в Германия са получи еднократна помощ от държава в размер от 200 евро, заради високите цени на енергията там. На една трета от имащите право да получат еднократния бонус от държавата, помощта от 200 евро вече е в сметката. Министърът на образованието беше обещал еднократното плащане преди шест месеца. Общо над 3 милиона и 400 000 студенти имат право на помощта от държавата. Сред тях са и българи, избрали да завършат висшето си образование в Германия.

Ивайло Милков следва бизнес информатика в Кьолн. Преминал е успешно всички стъпки нужни за получаване на еднократната помощ от държавата.

"Според мен кандидатстването не беше сложно. Стъпките бяха описани подробно в страницата, която беше предоставена от държавата за еднократната помощ. Там имаше три стъпки общо.  Цялата процедура беше около една седмица. Доколкото знам изискванията са зададени към студенти, които имат адресна регистрация в Германия и са записани в немски университет за висше образование. И това трябва да е било до първи декември 2022", твърди Ивайло Милков, студент в Германия.

За да облекчи гражданите в борбата с инфлацията в страната правителството вкара в сила три пакета, включващи различни мерки. В последния от тях освен еднократната помощ за студенти бяха отделени 200 милиарда евро за фиксирана цена на електроенергията и газа за 80 процента от потреблението. Мерките включват още месечна карта от 49 евро, с която може да обиколите цяла Германия, но не и с бързите влакове.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.