Те са работили на гара Лариса, важен железопътен възел в Централна Гърция

Още двама началници на гари и инспектор на железопътната компания ще бъдат изправени пред прокурори заради железопътната катастрофа от 28 февруари, която отне живота на 57 души.

Органите на реда разследват дали изпълнител и ветеран от персонала на гръцките железници са си тръгнали преди края на смените си, оставяйки неопитен колега да управлява два влака. Те се движели в противоположни посоки по един и същи коловоз, което довело до челния сблъсък.

След влаковата катастрофа в Гърция: Уволниха началника на полицията

И двамата са работили на гара Лариса, важен железопътен възел в Централна Гърция, южно от мястото на инцидента.

Изпълнителят ще бъде разпитан в понеделник. Твърди се, че той не е напуснал работното си по-рано, отколкото първоначално е заявил.

Пуснаха влаковете в Гърция

По-опитният служител ще бъде изправен пред съдия-следовател и прокурор във вторник. Твърди се, че той е признал, че е напуснал смяната си преди края ѝ в 23:00 ч., но дори да е останал, не е имало как да предотврати трагедията, тъй като пътническият влак, пътуващ в северна посока, е спрял на гара Лариса в 23:02 ч. Сблъсъкът с товарния влак, движещ се на юг, е станал в 23:21 ч.

Началникът на гарата, който е взел фаталното решение да насочи двата влака в един и същи коловоз - 59-годишен мъж, е имал само няколко работни дни стаж, след като е преминал петмесечно обучение.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС