Обясняват финансистите Десислава Николова и Емил Хърсев

След обявените от БНБ мерки срещу инфлацията, ще се увеличат ли месечните вноски по кредитите?

Вчера от БНБ съобщиха, че слагат изисквания за банките да държат от 10 на 12% задължителни минимални резерви по привлечените средства.

БНБ с мерки срещу инфлацията, затяга кредитирането

За потребителите основният въпрос е ще се повиши ли месечната вноска по взетите вече кредити и с колко? И ще се повишат ли лихвите по новоотпусканите кредити?

Според финансовия анализатор Десислава Николова повишаването на лихвите е очаквано от дълго време, а докладът на БНБ от преди няколко дни не е нещо ново и скандално, което да предизвикна притеснения.

БНБ предвижда ускорено повишаване на лихвите през следващите месеци

„БНБ от COVID насам сигнализира, че предстои банките да предприемат увеличение на банковите лихви и да обърнат лихвения цикъл. Средната лихва по един ипотечен кредит в лева е 2,6%”, обясни Десислава Николова.  

Тя даде и пример с кредит от 100 000 лева или евро. Ако кредитополучателят плаща по 454 лева/евро на месец в момента при лихва 2,6%, то с повишаването на тази лихва с 1%, месечната вноска ще стане 506 лева/евро. А ако лихвата се качи до 4,6% то тогава месечната вноска ще е 562 лева/евро.

Според финансиста Емил Хърсев различна е ситуацията при вече отпуснатите кредити и тези, които тепърва ще бъдат отпускани.

Ще се спука ли имотният балон

„Когато се намалява ликвидността на пазара, новите кредити реагират автоматично. Старите реагират поради друга причина. В България традиционно заемите се отпускат с плаваща лихва. Има някаква база - да речем тримесечният EURIBOR или €STR, с някаква надбавка, която обикновено е доста сериозна в България в последните години. Въпросният €STR беше отрицателен в последните години, сега когато се увеличава, естествено увеличаващата се база плюс същата надбавка води до някакво увеличение, но то не е кардинално. Реално продължаваме да работим с отрицателни лихвени проценти. Ако лихвата, която плащаме е 2,6%, а инфлацията – 12%, това означава, че получавам 10% годишно подарък. Сега ще получавам по-малък подарък”, обясни Хърсев.  

И двамата финансисти не очакват по-голямо увеличение от 1% на средната лихва до края на годината.

Още гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook