Той е привлечен към наказателна отговорност

След репортаж по NOVA - задържаха за 72 часа мъжа, който насочи пистолет към главата на свой съсед в София.

Стана ясно, че е използван газов пистолет. Оръжието не е било иззето от полицаите в нощта, когато се отзовават на сигнала, въпреки че са били уведомени от потърпевшите от блока, че мъжът е въоръжен. 43-годишният мъж го е предал сам в следващите дни. Защо униформените са действали така - към този момент не е ясно. От полицията отказаха коментар с мотива, че по случая вече е образувано досъдебно производство и мъжът е привлечен под наказателна отговорност за закана за убийство.

САМО ПРЕД NOVA: Пистолет в главата след съседски спор за шумна врата

Мъжът насочва пистолета срещу Ивайло Стоянов, докато той се опитва да посрещне полицаите на входа на блока.

„При качването в асансьора, той насочи пистолета към главата ми. Много се изплаших - в уплахата се опитах да го избутам, не успях. Слава Богу, втория път успях и асансьорът тръгна”, разказа Ивайло Стоянов.

Причината за сигнала до полицията - в 4 часа сутринта мъжът връзва вратата със свински опашки и е агресивен.

„Много ни учуди реакцията на полицията, която каза, че оръжието сигурно е газово. Първо - ние не сме експерти, второ - от такова разстояние и без да сме експерти, знаем, че газовото оръжие ще го убие. Слава Богу, че той не натисна спусъка просто”, посочи Александър Василев.

Мъжът, към чиято глава съсед насочи пистолет: Много се уплаших, никога не сме имали конфликт 

Помнят и съвета, който са чули от униформените: „Точните думи бяха: „Имайте търпение, нещата се случват бавно”, допълни Василев.

Други съседи също определят мъжа с пистолета като конфликтна личност. Споделят още, че често е в неадекватно състояние.

„През нощта за него не е проблем да кове с чука, да събаря мебели. Когато го попиташ какво става, отговаря: „Не съм аз, съседите са. Човекът не е адекватен”, каза негов съсед.


Според бившия ректор на академията на МВР Милен Иванов - действията на униформените в тази ситуация са необясними.

„В този случай правомерните действия на полицията са да задържи лицето за 24 часа и да изясни какво е това, което той държи. Може да е истинско оръжие, може да е детска играчка, може да е газово оръжие”, подчерта той.

Според психиатъра Веселин Герев случаят е подценен от полицаите. „Този човек е типичен психопат. Постъпките му са абсолютно предвидими. Той ще става все по-агресивен. Дрогиран психопат става психопат на квадрат. Психопат - дрогиран и с оръжие, вече е психопат по три”, е мнението му.

Един месец, след като мъжът насочва пистолет към главата на Ивайло - 43-годишният таксиметров шофьор беше задържан в дома на неговата майка.

От полицията заявиха за NOVA единствено, че е образувано досъдебно производство.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.