То забавя развитието на болестта с около 27%

Медицинските центрове зад Океана се подготвят за ръст в броя на новите възрастни пациенти. Причината е оповестената в петък новина, че Американската агенция по контрол на храните и лекарствата е одобрила първото лекарство, което забавя развитието на болестта Алцхаймер.

"Очаквам да получим с поне 15-20 % повече препоръки от пациенти за това лекарство", споделя Сю Ротура.

След пълното одобрение, лекарството ще се покрива от Националната здравна програма на страната - Medicare. Преди одобрението на препарата много пациенти не са имали достъп до него или не са могли да си го позволят. Употребата му за година е струвала над 26 хиляди долара.

САЩ одобриха първото ефективно лекарство срещу Алцхаймер

Лекарството се прилага чрез вливания веднъж на всеки две седмици. Проучване, финансирано от производителите, сочи, че забавя развитието на болестта с около 27%.

"Това лекарство представлява антитяло, което свързва амилоидния протеин, който от своя страна е от основно значение за развитието и протичането на болестта. Свързвайки се с протеина, лекарството го отстранява от мозъка", обясни д-р Лорънс Хониг, професор по неврология.

Експертите смятат, че създаването на препарата е повратна точка в лечението на Алцхаймер, но и подчертават, че за момента изпитания са правени само на хора в ранен стадий.

"За хората, които са с умерена или тежка форма, не знаем дали лекарството е ефикасно и дори дали е безопасно", алармира Хониг.

Признават и че препаратът крие някои рискове. При около 13% от пациентите по време на изпитването се наблюдава отток на мозъка. А 17 на сто са имали мозъчен кръвоизлив в сравнение с 9% от хората, взели плацебо.

Новините на NOVA са в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook

Редактор: Цветина Петкова