Стотици огнеборци се опитват да овладеят пламъците на Пиренеите

Продължава борбата с огнената стихия в Португалия. Огромните горски пожари, които горят в страната от вчера, наложиха евакуацията на 1400 души.

800 огнеборци се опитват да овладеят пламъците. Температурите на полуострова подминаха 40 градуса по Целзий. И докато в други части на европа се борят с бури и наводнения екстремното време достигна и Съединените щати.

Осем пожарникари са били ранени докато се опитват да овладеят пожарите, които са извън контрол в Португалия. Огнищата са толкова големи, че се виждат дори на снимки от Космоса.

"Готови ли сме за нова гореща вълна? Да? Мисля, че това е въпросът, който всички искат да знаят. И отговорът е, че сме по-добре подготвени, но не сме готови", смята д-р Джейсън Вогел.

В съседна Испания, където температурите също са много високи, огънят е изпепелил стотици декари.

"Това е бъде много интензивна гореща вълна с много необичайни температури. И дори да ви се струва, че 40 градуса са нещо нормално в Испания, те са регистрирани на места, където не е нормално живакът до достига до там", посочи Рубен дел Кампо.

Шест жертви са взели бурите и проливните дъждове в Словения. Цели села за отнесени, а стотици домове са разрушени. В спасителните операции се включи и армията.

"Имаше буря. Дори не мога да опиша колко лошо беше. Аз съм сред най-възрастните тук и не съм виждал такова нещо през живота си. Стана много бързо. За 30 минути всичко беше наводнено. Заведох 93-годишната си съпруга на горния етаж. Слязох долу, за да затворя прозорците, и за миг водата ми стигна до врата. Единственото, което можех да направя, беше да се спасявам", споделя местен жител.

Проливни дъждове заляха и Скандинавския полуостров, а в резултат влак дерайлира в Швеция. В Съединените щати, правителствените агенции във Вашингтон бяха затворени заради мощна гръмотевична буря, а служителите - изпратени по домовете им. 30 милиона души от Алабама до Ню Йорк бяха предупредени за опасност от торнадо, опустошителен вятър и градушка.