Избрана е нова дата за събитието

НАСА и SpaceX съобщиха, че са отложили изстрелването на четиричленен екипаж към Международната космическа станция, предаде АФП. Не е ясна причината за отлагането.

"Изстрелването ще се състои на 03:27 ч. местно време на 26 август", се казва в изявление на американската космическа агенция.

Наречена Crew-7, мисията ще бъде командвана от американката Джасмин Могбели и включва Андреас Могенсен от Дания, Сатоши Фурукава от Япония и Константин Борисов от Русия. Излитането е планирано от стартов комплекс 39А в космическия център "Кенеди" на НАСА във Флорида, като има резервна възможност в 3:04 ч. на 27 август.

Това ще бъде първата космическа мисия както за Могбели, така и за Борисов.

"Това е нещо, което исках да направя, откакто се помня", каза Могбели, пилот-изпитател от Военноморските сили, по време на разговор с медиите миналия месец.

"Едно от нещата, които най-много ме вълнуват, е да погледна назад към нашата красива планета", добави 40-годишният иранец.

Съдят SpaceX за дискриминация

Crew-7 ще бъде седмата рутинна мисия до орбиталната платформа за SpaceX, собственост на Илон Мъск, като първата ще се осъществи през 2020 г.

Борисов ще бъде третият руснак, който ще лети с капсулата SpaceX Crew Dragon, закрепена на върха на ракета Falcon 9.

Космосът остава рядка област на сътрудничество между САЩ и Русия въпреки нахлуването в Украйна, като американците продължават да летят и на борда на руските ракети "Союз", които се изстрелват от Казахстан.

SpaceX изпрати ракета с двама саудитски граждани към МКС

Екипажът ще прекара шест месеца на борда на МКС, където ще извършва научни експерименти, включително събиране на проби по време на излизане в открития Космос, за да се установи дали станцията освобождава микроорганизми през вентилационните отвори на системата за поддържане на живота.

Целта е да се разбере дали микроорганизмите могат да оцелеят и да се размножават в Космоса. Друг експеримент ще има за цел да оцени физиологичните разлики между съня на Земята и в Космоса. 

Източник: БГНЕС