"Показателен е фактът, че влизат и млади колеги и учители да преподават", посочи той

Над 700 хиляди ученици влизат в петък в класните стаи, от тях - над 57 хиляди за първи път. 
"В навечерието на най-хубавия училищен празник, 15 септември, мога да кажа, че българският учител е в бойна форма. В пълна готовност да влезе и да започне своята работа. Трескава подготовка тече навсякъде. Спазено е условието 125% от средната работна заплата на учителите  за страната. Факт е увеличението на заплатите, вече започна поетапното изплащане с задна дата от 1 януари." Това заяви Данко Калапиш, директор на 107 ОУ "Хан Крум", София в „Интервюто в Новините на NOVA”. 

ЧАСОВЕ ДО ПЪРВИЯ ЗВЪНЕЦ: Засилено полицейско присъствие и проверки

Относно проблемите в образователната система, Калапиш отговори: "На първо място, в годините назад училището изгуби своят авторитет. Постепенно авторитета на нашата институция се връща, което ме радва. Показателен е фактът, че влизат и млади колеги и учители да преподават. Разбира се, трябва да поработим и върху учебното съдържане - неговото стабилно осъвременяване и нагаждане към децата. Но все пак да не бягаме от традицията, защото знаем, че всяка една наука развива някакви връзки в мозъченцата на тези малки деца, които утре ще станат големи хора." 

НА 15 СЕПТЕМВРИ: Над 700 000 деца и над 70 000 преподаватели влизат в класните стаи

По отношение на инцидентите по пътищата в последните месеци, директорът коментира какви мерки са взети в училищата. "От 1 до 12 клас има заложено обучение по "Безопасност на движение по пътищата". Започваме от 1 клас с 9 часа и свършваме в 12 клас с два часа годишно. Инициираме непрестанно промени и с удоволствие бихме инициирали още промени и въвеждане на повече часове", добави директорът.