Според някои връщането на машините на втори тур все още не е сигурно, ако са нужни още процедури с тях

Различни са политическите реакции след решението на Върховния административен съд на балотажа да може да се гласува и с машини.

ОКОНЧАТЕЛНО: На балотажа в неделя гласуваме и с машини

Едни от партиите смятат, че решенията на съда трябва да се изпълняват, а не да се коментират. Други намират противоречие между това, което посочват от ДАНС и това, което е постановил съдът. А трети казват, че връщането на машините на втори тур все още не е сигурно, в случай че необходимите процедури за вот с устройствата не бъдат изпълнени в срок.

„Решенията на съда не се коментират, а се изпълняват”, заявиха от ГЕРБ и призоваха политиците - да не ги политизират и използват за партийна пропаганда. „След като ВАС се е произнесъл аз винаги съм се съобразявал със съда, приемам решението за такова и се надяват да не направят нещо, което да огорчи всички”, каза Бойко Борисов

Борисов за балотажа в София: По-добре държавна собственост, отколкото държавна сигурност

Не такъв е прочитът на „Възраждане”, в позиция още снощи посочиха: "Оттук насетне българските граждани трябва да избират на кого да вярват. На ДАНС, които казват, че машините са манипулирани, или на ВАС, които казват, че не са. Противоречието в позициите е поредният симптом за разпад на държавността". Според „Има такъв народ” не е ясно дали на балотажа ще има възможност да се гласува и с машина.

„Решението на съда не е връщане машините на втори тур, напротив, съдът връща решение и има вариант да се оправи. Тук топката не е в ЦИК, решението е в министъра на електронното управление”, каза Тошко Йорданов.

Според предишния министър на електронното управление Божидар Божанов, сегашният министър на електронното управление коригира пропуска, който е установил ВАС и смята, че ще се справят в срок да може в неделя да има машини.

Димитър Ганев: ПП-ДБ имаха предимство в София още през април

В същото време съпредседателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски поиска институциите да гарантират свободата и сигурността на вота и допълни, че решението на ВАС не подлежи на коментар, тъй като уважението към решенията на съда е основен демократичен принцип.

Същото е мнението и на Левицата. „Щом така е решил съдът, така трябва да бъде - да се изпълнява решението на съда. Казвам го и като юрист”, заяви Корнелия Нинова.

Нинова: Очаквам Григорова да се разграничи от позицията на Борисов (ВИДЕО)