Близо 20 000 са жертвите на катастрофи в ЕС за година

Близо 20 000 души са изгубили живота си при пътни инциденти в Европейския съюз за година, сочат последни данни на Евростат. Българският Северозапад е на челно място по брой жертви от катастрофи за 2021 година в тази черна статистика – със 133  загинали на милион население.

В много европейски страни санкциите за нарушители на пътя са тежки – от парични глоби до отнемане на автомобили и дори затвор. В Европа – Швеция е страната с най-сигурни пътища и най-малко жертви по тях. На противоположния полюс са Румъния и България с най-много смъртни случаи.

ЧЕРНА СТАТИСТИКА: Северозападна България е на първо място в Европа по брой жертви в катастрофи

В скандинавските страни нарушители плащат най-скъпо за грешките си зад волана. 480 евро глоба за 20 км над разрешената скорост в Норвегия, във Франция и Италия, където има и най-много радари, могат да отнемат автомобила ви за алкохол над допустимото. В Дания, Швеция и Испания пиян шофьор може да се окаже дори зад решетките.

За да се бори с пияните шофьори, Словения въвежда т.нар. „алкохолни ключалки”. Електронното устройство, свързано със стартера на автомобила, отчита нивото на алкохол на водача и ако то е над допустимото – колата няма да запали. Италия също обмисля въвеждането му, а в Белгия и Франция устройствата вече следят за алкохол водачите в обществения транспорт. Алкохолният имобилайзер може да бъде наложен на френски шофьор като алтернатива на временно отнемане на шофьорската книжка.

„Спазвай правилата, някой те обича”: Жена излезе с костюм на мече и табелка на пътя Плевен-Ловеч

„Електронното устройство представлява своеобразен дрегер, свързан с ключалката за запалване. Преди да потеглите, духвате в нещо като балон, а устройството измерва нивото на алкохол. Ако то е по-високо от разрешеното, колата няма да запали”, обясни частният шофьор Филип.

Още преди пет години Европа си постави амбициозни цели относно сигурността на пътя – да намали броя на смъртните случаи с 50% до 2030 г. и нулева смъртност по пътищата до 2050 г.

Повече гледайте във видеото.