Ястията на Констянтин получават възторжени ревюта от войниците

Войната в Украйна принуждава главния готвач Констянтин да остави работата в ресторант със звезда „Мишлен”, за да изхранва украинските военни на фронта. „В днешното меню имаме скумрия, каша от ечемик и супа от грах, това харесват момчетата. 90% от тях обичат риба”, разказа Константин пред екип на „Свободна Европа”.

А какво мисли за кухнята, която се кичи със звезда „Мишлен”? „Смятам, че е по-скоро перчене. Ако можеш да готвиш добре, просто го правиш. Гледам на кулинарията като на изкуство, в което ръцете ти са свободни да творят. Можеш да сготвиш нещо впечатляващо с най-простите продукти”, казва Констянтин.

Живот до фронтовата линия: Децата от Запорожие и войната

В района обаче имат досаден проблем – процъфтяващата популация на мишки и плъхове. „Пазим хляба в сандъците за пушки. Въпреки това и вътре сме намирали мишка. Живееше си сред хляба и си похапваше”, каза Констянтин.

Войниците не губят чувството си за хумор на фронта. Строяват отряд котета и ги обучават да гонят мишките. Проблемът с гризачите е по-осезаем в близост до фронта. Капани за мишките се поставят дори в джипове, камиони и бронирани машини, защото често прегризват кабели.

“Никога през живота си не съм виждал толкова много гризачи", коментира украински военен. По думите му птиците и лисиците отдавна са напуснали местата, където се водят тежки сражения и така гризачите остават без врагове.

Това обаче не пречи ястията на Константин да получават възторжени ревюта от войниците. Кафето пък е неизменната част от менюто, което поддържа висок морала на украинската армия. „Домашната храна ги кара да се чувстват добре, понякога не искат да си тръгват”, шегува се готвачът.