Целта – засилване на регионалното енергийно сътрудничество и инфраструктурната свързаност

Посланикът на Съединените щати в Гърция Джордж Дж. Цунис ще посети Молдова на 5-7 декември и България на 11-12 декември 2023 г. Целта – засилване на регионалното енергийно сътрудничество и инфраструктурната свързаност по коридора между Гърция и Украйна. Идеята на пътуванията е да се насърчи по-устойчиво, проспериращо и сигурно бъдеще в Югоизточна Европа. Дж. Цунис е планирал визита и в Румъния в началото на 2024 г.

„Частният сектор е важен партньор в тези усилия. Американските компании вече инвестират милиони долари в енергийния и инфраструктурния сектор на Гърция, подчертавайки ангажимента на правителството на САЩ да обедини всички заинтересовани страни в обща цел”, уточняват от Американското посолство в България.

„Аз съм изключителен оптимист за бъдещето на енергийното сътрудничество и инфраструктурната свързаност в Югоизточна Европа”, каза посланик Цунис. „Това пътуване е уникална възможност да се ангажираме директно с колеги посланици на САЩ, бизнес лидери и политически фигури в Молдова, България и Румъния. Нашата цел е да задълбочим разбирането си за предизвикателствата, пред които сме изправени, и да проучим нови начини, по които Гърция и нейните съседите могат да продължат съвместно да допринасят за бъдещето на Европа”, добавя той.

От посолството на Щатите поясняват, че тези посещения представляват практически подход към дипломацията, като подчертават активната роля на САЩ в насърчаването на устойчивото енергийно развитие, енергийната сигурност и повишената свързаност в региона.

„Регионът е на кръстопът по отношение на енергийната трансформация и Съединените щати са горди да бъдат ключов партньор в това пътуване”, добави посланикът. „Заедно можем да изградим по-устойчиво, сигурно и проспериращо бъдеще за Югоизточна Европа и извън нея. САЩ остават ангажирани да подкрепят инициативи, които насърчават по-чисти енергийни източници, подобряват търговските връзки и връзките в областта на сигурността и насърчават икономическия растеж в Югоизточна Европа”, уточнява Дж. Цунис.