Темата беше „България”, а конкурсът - организиран от посолството ни в Япония

Японци се състезаваха на тема „България” в първия конкурс по ораторско майсторство на български език в Япония. Конкурсът се организира от Посолството на България в страната на изгряващото слънце, с подкрепата на Университета Осака.

20 души, които учат или някога са учили български, изнесоха своя лекция пред аудиторията. Юйто Рьокава победи конкурентите си и взе първото място с темата „Аз и Пловдив“, който разказа за вълнуващата си първа среща с града под тепетата.

„Градът под тепетата се оказа още по-живописен, отколкото си представях. Разглеждах музеите и пазарувах в магазините. Нямах достатъчно време за всичко, което този древен и вечен град може да предложи. Сега, готвейки следващото си пътуване, продължавам да уча български език, но сега добавих и нова цел – да се върна в Пловдив”, споделя Рьокава.

Други участници разказаха за „Хълмовете на Велико Търново”, „Чарът на българските народни песни” и  „Безуспешни рецепти за баница”.

От посолството ни в Япония забелязват, че сред японците има повишен интерес към изучаването на български език. В момента над 70 души от пет японски университета искат да научат езика ни, а свързани с България дисциплини са записали над 200 японци.