Около 600 души ще бъдат наети в селското стопанство в страната

Израел отвори програма за наемане на селскостопански работници от Малави. Около 600 души ще работят във ферми в страната. 23-годишната Рут Канченджуру споделя, че това е огромна възможност за нея, предават от Voice of America (VOA).

От началото на конфликта с "Хамас" израелците от военния резерв бяха включени в армията. Това наложи да се търсят работници за селското стопанство от други страни. Кения също обяви, че изпраща 1500 земеделски работници за миналия месец.

Но програмата за трудова борса в Малави е подложена на критика. Организацията за защитита на правата на човека в страната обявини правителството в тайни договорки.

Майко Кайата, заместник-председател на организацията, заяви че искат информация за отношението на Израел към малавийските работници. Целта е да няма проблеми със заплащането, безопасността, условията на труд. Важно е и хората да могат хората да взимат информирани решения, посочва той.

Наровете на Израел: Как конфликтът с "Хамас" се отразява на селското стопанство (ВИДЕО)

През следващите пет години Министерството на труда на Малави казва, че планира да изпрати най-малко 5000 души да работят във фермите на Израел, но цифрата може да достигне до 15 000. Организацията за правата на младежите и обществото поиска ясна политическа позиция по програмата, казва нейният изпълнителен директор Чарлз Кайолоега. В момента няма насоки, които да улесняват или подпомагат регулирането на този "износ" на работна ръка, посочи той. Кайолоега смята, че по-притеснителното е, че правителството гледа на тези млади хора като на "търговски инструменти".

Израелският посланик Майкъл Лотъм каза наскоро пред местно издание че износът на работна ръка ще бъде от полза за двете страни. Но от декември 2023 г. меморандумът за разбирателство все още не е подписан. Според говорителя на правителството на Малави Моузес Кункую целта на меморандума е той да бъде основният документ, който да регламентира тази политика, информира Voice of America (VOA).

 

 

Източник: Voice of America (VOA)