Тихомир Иванчев е бил арестуван на 7 февруари

Българинът, който беше обвинен от Великобритания в заговор за извършване на шпионаж в полза на Русия, остава в ареста. 38-годишният Тихомир Иванчев се яви пред Уесминстърския магистратски съд, където официално му беше повдигнато обвинението. Той само потвърди своята самоличност.

Стана ясно, че е бил арестуван на 7 февруари, след което е бил освободен под гаранция. Задържан е повторно, след като Кралската прокуратура е открила достатъчно доказателства, че той е съпричастен към шпионската дейност на петимата други наши сънародници, арестувани в Англия преди година.

Великобритания обвини още един българин за шпионаж в полза на Русия

Иванчев се намира от години на Острова. През 2018 г. е основал фирма за дизайн. Неговата адресна регистрация се намира в Западен Лондон, където е и тази на Ваня Габерова – една от другите задържани. Заедно с нея миналия февруари бяха арестувани Орлин Русев, Катрин Иванова и Бисер Джамбазов. Те бяха обвинени в шпионаж в полза на Русия през септември. Тогава съдът реши, че сънародниците ни трябва да останат за постоянно в ареста, докато тече процесът срещу тях, защото представляват опасност за Обединеното кралство. Освен това беше преценено, че могат да напуснат страната и да се укрият.

Следващото дело срещу Иванчев ще е на 15 март, а срещу останалите петима – през октомври. Макар никой от тях да не е търсил никакво съдействие от българското посолоство в съдебната зала отново присъства консулът Николай Ванчев, който каза, че дипломатическата ни мисия ще следи внимателно развитието на случая.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase