Досега те можеха да се видят само в експозиционна витрина

Музеят „Гутенберг“ в германския град Майнц дигитализира двете си исторически Библии.

„Библиите са ранни свидетелства, както и пионери в новата медийна епоха“, каза директорът на музея Улф Золтер. „Имаме отговорността да запазим наследството на Гутенберг за бъдещите поколения“, добави той.

Две от 49-те оцелели копия на Библията на Гутенберг в света са в Майнц. Те са постоянно изложени, откакто са добавени към колекцията през 1925 и 1978 г. Досега двете свещени книги можеха да се видят само в експозиционна витрина. Планираното преместване на музея „Гутенберг“ в нова сграда ще бъде съпроводено и с фундаментална промяна от аналогов музей към цифровата ера, уточни директорът.

РЕКОРД: Платиха 38,1 млн. долара за най-старата еврейска Библия в света (ВИДЕО)

Библиите на Гутенберг и техните подвързии са в много добро състояние, твърди консерваторът на музея Доротея Мюлер.  По време на дигитализацията се полагат грижи за внимателно боравене с Библиите, така че състоянието им да остане невредимо, допълни тя. Например, книгите не трябва да се отварят напълно, за да не се повреди подвързията.

Музеят, който е посветен на основоположника на печатната преса с ръчен набор на метални букви Йоханес Гутенберг, ще се премести от катедралата в Майнц, където се помещаваше досега. Временно той ще бъде в Природонаучния музей. Планира се изграждането на нова сграда.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Анна Владимирова, БТА